В началото на месеца майка води 9-месечната си дъщеря в Специализираната болница за активно лечение по детски болести, съобщи Нова телевизия.
Детето кашля и има температура. Приема го д-р Живка Лехчанска, която е с 40-годишен опит.

„Почти не ме изслуша и каза: "Добре, събличайте детето за преглед… А, детето ви има рахит....". Лекарката допълнила, че то има удебеление на ребрата, разказа майката, пожелалава анонимност.
След като чува, че бебето й има рахит, тя научава и втора диагноза.: „След като й прегледа гърлото, каза: "Да, приятелко, ти си ми ясна. Обличайте я". Аз започнах да я обличам и тя каза: "Ами, знаете ли, аз мисля, че детето има и анемия".

За да се установят и двете заболявания, е необходимо изследване на кръвта. Д-р Лехчанска обаче се произнася преди да е видяла кръвната картина на детето. Тя иска от майката 30 лв. за прегледа.
По-късно, след консултации с различни специалисти, става ясно, че детето е напълно здраво.

Плащането на ръка се повтаря и когато майката се връща със скрита камера. "Когато мен ме търсите, на мен плащате, иначе ще ви пращам касата да ви прегледа", сопва се педиатърката и иска 20 лв. Тя дава на родителите лекарство за инхалации, за което също плащат. Оказва се, че то е с изтекъл срок на годност.

"Навън това лекарство го нямаше - 64 лв. е опаковката. Да, правим инхалации с него на децата в болницата", коментира пред телевизията Лехчанска. Тя обаче е категорична, че никой не е "хванат за гушата да плаща".

Лекарката е уволнена от болницата, съобщи по-късно д-р Мария Екимова, директор на здравното заведение. "Подобен случай не сме имали. Изключително неприятно изненадана съм от това, което се вижда", коментира тя и се извини от името на болницата на родителите.
Пред д-р Екимова Живка Лехчанска признава, че е взела пари, но твърди, че те са й дадени доброволно.
"Нямам представа откъде в болницата са се снабдили с лекарства с изтекъл срок на годност. В приемен преглед, освен това, не се продават лекарства", категорична е Екимова.

Не съм учудена, но ми е неприятно, че е възможно лекар да спекулира с притесненията на родителите", коментира здравният министър Десислава Атанасова. Според нея подобна практика вероятно има и в други болници.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването смята, че с уволнението на лекарката не се решава нищо, защото това е практика.
"Не знам защо всички се правят на учудени. Става дума за системна практика.
Въпросът не е до контрол и санкции, а до цялостното отношение към лекарите и професията. Тези хора са сведени до ситуация да работят като чиновници", допълни той.